Als zelfstandig professional moet je het allemaal zelf doen en zelf uitzoeken. Je loopt regelmatig aan tegen de grenzen van je eigen wereldje en kan heerlijk blijven ronddobberen in je 'bubble'. Ook ik heb als zelfstandig professional heel wat ronddobber-momenten gekend. En eerlijk gezegd, ze komen af en toe nog wel eens langs.

Daarnaast kan het in balans houden van werk  - en privé, vooral voor de van huis uit werkende zelfstandig professional, een lastig punt zijn. En ja, ook mijn balans is wel eens helemaal van slag.

In de blogs die ik schrijf, geef ik op een luchtige manier aandacht aan de 'gevechten' die je als zelfstandig professional met jezelf en met je omgeving kunt hebben. Hierbij kan ik putten uit eigen ervaring, maar ook uit die van collega-zelfstandig professionals met wie ik over dit onderwerp regelmatig praat.

Uitstelgedrag

Dit keer gaat mijn blog over uitstelgedrag. Je zit in je werkkamer, achter je laptop. Mouwen opgestropt, want je gaat er vandaag eens lekker tegenaan. Je gaat vandaag acquisitie doen, zorgen voor nieuwe opdrachten. Oké, dat wordt dus bellen. Eerst maar eens kijken welke bedrijven, wie zijn de contactpersonen. Oké, welk verhaal wil ik houden, wat is mijn intro, welke boodschap wil ik overbrengen. Oké, telefoon pakken. En weer neerleggen ....

Wat zien die ramen eruit, die kan ik best even gaan wassen. En de keukenvloer kan ook wel een dweilbeurt gebruiken. Zet ik gelijk nog even een was aan.  

Voor je het weet, is de dag voorbij en heb je dus weer niet gebeld. Wanneer dit een keer gebeurt, is er niet veel aan de hand. Maar wanneer je merkt dat je klussen waar je tegenop ziet, blijft negeren en uitstellen, dan wordt het tijd voor actie.

Gevaar van blijven uitstellen is dat je er helemaal niet meer aan begint. Onderzoek bij jezelf waarom je er niet aan begint. Denk je 'ik kan dit niet'? Angst werkt verlammend. De angst om iets niet goed te doen, kost ook nog eens heel veel energie (en vaak tijd). 

Of speelt je perfectionisme een rol? Je wilt het zo goed doen, het is nooit goed genoeg:  je blijft maar schaven aan je verkooppraatje.  Wat de reden van je uitstelgedrag ook is, stop er mee. NU.

Hoe pak je je uitstelgedrag aan?

bijenMaak de situatie weer overzichtelijk. Help jezelf door de klus waar je tegenop zit te verdelen in kleine stappen.  Houd het simpel, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Een kleine stap is makkelijker te realiseren dan in 1x een hele grote te willen zetten en je houdt het ook nog eens beter vol.  Doe die kleine stappen met aandacht, vooral ook met aandacht voor jezelf, voor wat jij wil bereiken. Lukt het niet direct? Kijk dan of hoe je je plan bij kunt stellen, wat zou wel kunnen werken?  En zet je dan een stap in het klaren van die lastige klus,  wees dan ook trots op jezelf!

SMART

Een klein geheugensteuntje op lastige klussen in behapbare stappen te verdelen, hou het SMART!

 

  • Simpel, niet alles te gelijk willen aanpakken
  • Makkelijk vol te houden
  • Aandacht voor wat jij wil bereiken
  • Ruimte voor aanpassing
  • Trots op jezelf zijn!