wik

Om consumenten te beschermen tegen hoge incassokosten is de Wet Incassokosten geintroduceerd. Hierbij zijn de kosten afhankelijk gemaakt van het factuurbedrag. De wet schrijft ook voor hoe de consument geïnformeerd moet worden bij uitblijven van betaling.

Bij zowel ondernemers als particulieren is de wet weinig bekend. Dit blijkt uit de reacties wanneer de debiteur wordt geconfronteerd met de incassokosten. Vooral bij kleine bedragen is de eerste staffel een forse verhoging van het verschuldigde bedrag.

Voor ondernemers is het echter een prima manier om met de debiteur in contact te komen. Waar herinneringen en telefonische opvolging geen resultaat hebben, wordt een WIK "14-dagen brief" een goede reden om toch maar contact met de schuldeiser op te nemen.

In veel gevallen wordt er dan toch snel betaald, maar wordt het soms ook duidelijk dat de schuldeiser zelf in gebreke is gebleven, maar daar zelf niet van bewust was. Zo is de schrik van de WIK voor beide partijen soms een verhelderende ervaring.