Respecteer je netwerk!

Ook ik ontvang geregeld uitnodigingen van personen die mij graag willen toevoegen aan hun contacten. Sommige heb ik werkelijk nog nooit ontmoet. Een paar jaar geleden zou ik een dergelijke uitnodiging nooit hebben geaccepteerd echter inmiddels ben ik daar vanaf gestapt.

De reden daarvoor is simpel. Toen ik de werkelijke waarde van LinkedIn leerde kennen, begon ook ik contactverzoeken uit te sturen wanneer ik een gezamenlijk belang vermoedde of andere aanknopingspunten zag. Dat ik de persoon in kwestie nog niet had ontmoet hield mij niet tegen. Dat heeft mij en mijn netwerk inmiddels heel wat interessante en waardevolle contacten opgeleverd. Een logisch gevolg is dat ik zelf zeer zorgvuldig heb leren omgaan met uitnodigingen van mensen die ik (nog) niet heb ontmoet of gesproken.

Zelfs wanneer mensen het contactverzoek niet motiveren maar gebruik maken van de standaard tekst “Ik wil u graag toevoegen aan mijn professionele netwerk op LinkedIn” zal ik altijd even het profiel bezoeken om te zien of er aanknopingspunten zijn. Je weet immers nooit hoe interessant het contact voor je kan zijn als je niet even kijkt wie het verzoek heeft gestuurd. Het gebruik van de standaardtekst hoeft trouwens niet eens een bewuste keuze te zijn geweest. Een foutje is snel gemaakt: Wanneer je op de mobiele app van LinkedIn op de knop connectie maken drukt is de standaardtekst al verzonden voor je er erg in hebt.

Ik bezoek dus altijd het profiel van de persoon die mij een contactverzoek stuurt. En ik accepteer verzoeken die zakelijk voor mij relevant zijn en waarde toevoegen aan mijn netwerk. Redenen voor mij om een contactverzoek wel te weigeren zijn de volgende:

Je hebt geen profielfoto of je profielfoto is een pictogram of logo. Ik geef direct toe dat ik heel af en toe een uitzondering maak maar over het algemeen zal ik deze verzoeken weigeren. Ik wil contact met personen en daar hoort een gezicht bij;
Je hebt een profiel dat niet of slecht is gevuld, is afgeschermd of het bevat nauwelijks contacten. Waarom zou ik je opnemen in mijn netwerk wanneer ik niets van je weet?
Je verzoek is vergezeld, of wordt via een InMail voorafgegaan door een commerciële boodschap. Ik vraag me dan af of je contact met mij wil of met mijn contactenlijst? Mijn netwerk is me te veel waard om zomaar aan iedereen zichtbaar te maken. Dus wanneer er op enig moment zichtbaar misbruik van wordt gemaakt zal ik de betreffende persoon ook direct als contact verwijderen;
In je profieltitel staat dat je 10.000+ contacten hebt. Tja, wat is onze verbinding jou dan waard? En toch kan het wel degelijk zo zijn dat het accepteren van je contactverzoek voor een van ons beide werkelijk waarde toevoegt.
Vrij kort na het verschijnen van het artikel “Why i won’t accept your LinkedIn Invitation” van Michael O’Donnell schreef George Liu “Why i will accept your LinkedIn Invitation”. George accepteert ieder willekeurig contactverzoek. In zijn artikel legt hij uit waarom:

Hoe meer contacten je hebt, hoe meer LinkedIn bijdraagt aan je doelstellingen ten aanzien van promotie van jezelf en de invloed die je hebt. Wanneer iemand je een contactverzoek stuurt, interesseert hij zich voor jou of voor je publicaties. Door het verzoek te accepteren heb je er een ambassadeur bij;
LinkedIn geeft je voldoende tools ook grote aantallen contacten goed te beheersen. Je kunt status updates van personen verbergen, contacten labelen zodat ze gemakkelijker te onderscheiden zijn, aanbevelingen van personen goedkeuren of verbergen, enz.;
Verwar LinkedIn niet met het netwerk dat je in de werkelijkheid onderhoudt. Neem LinkedIn niet te serieus. LinkedIn is geen echt netwerk van contacten net als dat Facebook vrienden geen weergave is van je echte vriendengroep;
Maak geen punt van hoe een contactverzoek er uit ziet. We gebruiken LinkedIn vooral om onszelf te promoten en het maakt daarom niet uit hoe personen contact met je zoeken.
Persoonlijk kan ik me goed vinden in het artikel van Mike en heb wat moeite met dat van George. Ik neem mijn netwerk, ongeacht de locatie, uiterst serieus. Ik weet dat de meeste personen die zich daarin bevinden dat ook doen. Dan getuigt het van respect voor je bestaande netwerk wanneer je zorgvuldig omgaat met personen die je daaraan toevoegt.

Mijn bronnen voor dit artikel, Mike en George, heb ik reeds netjes vermeld. Zij hebben op LinkedIn hetzelfde aantal contacten: 500+.